Door: Tineke Rietvink

Na geplande/ongeplande vakantie’s, kermis, griepje, verbouwingen etc werd er dinsdag stevig getraind. Wat veranderingen in het team, Sam geblesseerd, Stephanie 50% meeroeien, Peter stuur.

Vrijdagmiddag onder vakkundige leiding van Biem de sloepen op de trailers gekraand zodat ze start klaar stonden voor morgenochtend, jawel we gaan met alle twee de sloepen richting Zwartsluis. Machteld en Tineke uiten hun zenuwen aan Peter ivm op slag en bankje 2, advies, geen stress lekker roeien!

Zaterdagochtend om 08.00uur verzamelt op de Haukes de Prommenz en Witkamp bus aangekoppeld en klaar zijn we voor vertrek. Net onderweg klinkt een schurend geluid, nee geen sloep verloren, maar de gehuurde trailer had last van de verkeersdrempels, geen paniek rustig verder. Ondertussen stromen de aanmoedigingen binnen via app zelfs vanuit buitenland van Susan en AnneKatrien!

Rond 10.00 een SRVKvNH oranje invasie aangekomen in Zwartsluis bij Scheepswerf Geertman. Prachtig gezicht de Zeeschuimer & Vrijbuiter tegelijkertijd onder de kraan. Auto’s weggezet alle bagage ingeladen en roeien richting Handelskade, eerst nog 2x door de Kolksluis, Peter wilde kijken of we er in 1X keer doorheen konden of 1 kant laten lopen. Toen aan de kant onder de luifels met z’n allen aan de koffie van Fré + heerlijke cake van Machteld. Daarna Peter naar Palaver het parcours was ivm hitte iets ingekort 12.8km. Wij wachten, toiletbezoek ,vakantieverhalen, Willem & Sjoerd ons nog even ingewreven dat de mannen ons wel konden inhalen, hierover later meer. Nog beetje extra start stress, zoeken naar FSN plaatje/nummer, is later gelukkig gevonden

De Pirata’s van deze wedstrijd Anne, Machteld, Mariska, Tineke, Astrid, Stephanie, Naomi en Fré.

11.45 richting de start, nog ff wachten in de schaduw van een motorjacht van een alleraardigste meneer. Alle sloepen brachten een roeiersgroet voor de overleden roeier Gijs Cretier. Om 12.06 uur klonk het startschot aangemoedigd door Oom&Tante van Ronnie roeiden we richting de sluis. Peter’s tactiek zo snel mogelijk de Vrijbuiter op snelheid, 1 kant laten lopen door de sluis, zo scherp mogelijk langs de boeien en binnenkant bochten, niet schrikken en overall door blijven roeien. Oke dit hebben bankje 3 en 4 geweten, maar hebben het prima doorstaan. We gingen aardig gelijk, snelheid 32 slagen, af en toe brulde Anne en Stef een kleine correctie ;blad naar voren draaien en slaan langere slag etc. Peter en Anne hielden ivm de tijd de mede sloepen nauwlettend in de gaten, de Danser uit Harlingen gingen we voorbij en moesten in de buurt van de Deventer blijven. Op ongeveer de helft zagen we de mannen aan de overkant roeien, zij waren 22 min later gestart. De Bartix bleef aldoor net voor ons. Toch nog schrikken de Mare Australis stopte er was iemand bevangen door de hitte. Vanwege de oplopende warmte kregen we van Peter tijd om te drinken/eten werd 1 voor 1 gevraagd of het ging wat ik niet hoorde (druk met zonbrand in ogen, schuivend kussen, beginners foutje) er werd geroepen dat het met mij niet goed ging. Sorry meiden hierdoor enkele kostbare minuten verspeeld. We roeiden onder het luide tellen van Anne gestaag verder. Op het laatste stuk kwam er van achter een vrachtschip aan en later langszij hadden we geen hinder van. Voor de sluis werd het een file van sloepen waardoor onze heren ons voorbij gingen en het net even binnendoor inhalen van de Oksewiel voor de finish niet meer lukte. 

Na de finish uitpuffen.. kwamen alle koeltassen te voorschijn, koude blikjes bier + allerlei versnaperingen, aan de tas van onze Moeke kwam geen einde; komkommer, tomaat, druiven, pakken vruchtensap etc, we hadden al met al best wat extra gewicht mee!! Stef nam een verkoelende duik zij had toch 100% geroeid! Als dank voor al het aanmoedigen onderweg kregen wij v/d mannen een sleepie naar de kraan met gezellig muziekje van de box van Anne, daar nog FF wachten. Mariska had een ruiltje gesloten met de buurmannen van Urk. Machteld stuurde ons boeltje ongeregeld naar de kraan toe.

Peter besloot om met groepje roeiers alvast richting de Haukes te gaan. Met de overgebleven leden van de teams naar de feesttent een drankje doen en toch ook nog de prijsuitreiking mee pikken, eerst werd het verdwaalde kussen van Machteld omgeroepen hilariteit alom. Gejuich voor de Heren 3 Top! en toen de dames vrije klasse 2e prijs voor…de Vrijbuiter! in het algemene dames klassement 12 onze tijd 01:38:41 

Peter Super bedankt voor het sturen van onze dames de Pirata’s!