1 april 2023 De start van het seizoen in Weesp. 

Al voor het eind van het vorige seizoen waren alle leden geïnformeerd over deze heuglijke dag en de mogelijkheid om met 3 teams deel te nemen aan een wedstrijd in het pittoreske Weesp waar het altijd mooi weer is. Dit werd toendertijd nog even benadrukt door foto’s rond te sturen van vorig jaar waarin iedereen lekker in een T-shirt staat na afloop en er gezellig wordt gelachen en gedronken. Dit heeft ervoor gezorgd dat bijna ieder lid van de vereniging zich heeft ingeschreven voor deze wedstrijd.

2023… De voorspellingen zijn zeer slecht, wind, water, noem maar op. De ervaringsdeskundigen beginnen dus al te adviseren om goede regenkleding mee te nemen en een droog pak, want nat worden en het koud krijgen zul je. 

Nou ja, op naar Weesp dan maar met drie kwart van de leden. Wekker vroeg gezet, alles staat immers al klaar, dus naar de Haukes verzamelen en door… ping ping ping… daar begint de app te pingelen, 2 zieke? Ahhh, waar halen we nu vervanging vandaan?! Normale mensen liggen rond dit tijdstip nog te slapen maar team Breezand komt in de lucht, Nico gaat wel mee. Hij heeft het wel laat gemaakt met het kaartavondje, maar schiet in de kleren en onderweg is hij om het mixteam uit de brand te helpen. Ook toeschouwer Aart kan wel invallen, dacht hij een leuk uitje te hebben om naar familie te kijken, werd hij gelijk ingezet. Hij heeft geroeid bij de studenten van Terschelling en gaat maar gelijk op slag, tja, zo gaat dat gewoon.

Eenmaal aangekomen in Weesp, bootje te water, Frè vergeten, weer terug, Frè in de boot, richting brug… Brugwachter… Brugwachter? Zeker ook een kaartavond gehad? Alle deelnemende sloepen liggen ondertussen in het kanaal voor de brug en regenen,…? dat doet het. Gelukkig zijn er bouwzeilen aangeschaft dus wordt er een provisorisch afdak gemaakt waar onder geschuild kan worden totdat de brugwachter gewekt is. Enige tijd later verschijnt er een brugwachter op de fiets, de eerste brug kan open, sloepen erdoor, brug dicht… voor onze neus… weer wachten totdat de andere brug geopend is. Brugwachter weer terug… brug open, wij erdoor. Nu wachten op de volgende brug en uiteindelijk in de KOM een ligplaats gevonden waar we moeten wachten. Heerlijk onthaal in de KOM met een echt Schots tintje, nog meer regen en een blaasorkest met doedelzakmuziek. 

Eerst zijn de dames van start in de Vrijbuiter, en bij terugkomst mogen wij. Even ter verduidelijking, het regent nog steeds en er zijn zeer weinig punten waar geschuild kan worden. 

Rond half 3 ’s middags zijn wij aan de beurt, het is allemaal wat uitgelopen, maar het regent nog wel, maar minder dan eerder op de dag. Eigenlijk best lekker roei weertje hoor ik door de boot gaan. 

Nadine is de stuurvrouw van vandaag en dit is haar eerste wedstrijd die ze stuurt bij onze vereniging. Zelf heeft ze net bij de vrouwen op slag gezeten dus petje af. Nadine is de rust zelve, maar we kwamen er al snel achter dat wanneer er een prestatie geleverd moet worden of een bekende sloep voorbij kwam er toch wel flink wat pit in deze dame zit, prachtig, dat hebben we nodig. Ze stuurt ons beheerst over de Vecht waar we gedurende de wedstrijd persoonlijke aanwijzingen krijgen en dit helpt ons de concurrentie voor te blijven en er ook nog een paar voorbij te lopen. Dit gaat lekker en ook de Bijltjes op slag houden een mooi tempo aan. Veel zien van de omgeving is helaas niet gelukt want wanneer je een blik worp naar alle mooie huizen of vergezichten langs de Vecht zat Nadine er bovenop “Ogen in de boot” brulde ze dan en voordat we het weten zat het er namelijk alweer bijna op. De laatste 2000 meter gaan we er vol tegenaan en geven alles wat er nog over is om nog vóór een oplopende sloep te blijven. Bij het passeren van de finish klinkt het signaal en we hebben het gehaald. Mooie tijd neergezet en uiteindelijk de 11e plek weten te behalen van de 46 deelnemende sloepen in ons klassement. 

Op naar de volgende wedstrijd!