Geschreven door: Debby Bijl

Voor velen de eerste wedstrijd van het jaar. Voor onze dames alweer de 2e. Zij hadden de aftrap al gehad in Deventer de week ervoor.

Het beloofde, in tegenstelling tot vorig jaar, een mooie zomerse dag te worden en dat is gelukt. 

En in tegenstelling tot vorig jaar, met lange wachtrijen bij de kraan en de diverse bruggen die niet open gingen, lagen we nu heel snel in het water met de sloep.
Dit jaar besloten om de helling te gebruiken.
De trailer werd vakkundig door Anne achteruit op de helling gereden en heel soepeltjes gleed de sloep ter water. Dit houden we erin voor deze wedstrijd!

De gebruikelijke plasjes werden gedaan, koffie, thee en natuurlijk niet te vergeten het heerlijke bananenbrood van Sam en het traditionele krentenbrood van Annekatrien werden, tijdens het opbouwen van de benodigde wedstrijdspanning, genuttigd.
Nog steeds is dat een feit. Zodra het starten dichterbij komt worden we stiller en begint de concentratie te stijgen.

Dit was ook de eerste keer dat we met de nieuwe riemen gingen roeien. Op de trainingen was er nog niet veel van gekomen. Best wel spannend. En wat zijn ze mooi!! Dik in de lak, mooi oranje blad, verse leertjes en de sponsoren zijn er ook vakkundig opgeplakt door Fre en Anne. 

Het was een gaande start dus we hadden al wat vaart in de sluis, een paar slagen hard om gang te maken voor de brug. De stuurvrouw Stephanie had de boot mooi in het midden van de brug, maar de boegroeister Debby dacht zeker dat ze op slag zat en deed nog een extra slag bij het commando laten lopen…Gelukkig corrigeerde Stephanie direct en liet 1 kant roeien zodat we toch redelijk, tegen de zware stroming in, onder de brug door kwamen. 

En toen begon de wedstrijd echt. Al gauw hadden we een slagritme van 32 te pakken en dit is de vrijwel de hele wedstrijd constant gebleven dankzij Anne en Nadine die op slag zaten.
De volgorde van wat er precies gebeurde tijdens de wedstrijd en met welke sloep we gestreden hebben is mij niet meer bij gebleven, dus ik som gewoon wat gebeurtenissen op. 

We hebben diverse sloepen ingehaald wat altijd een goed gevoel geeft ook al is het duidelijk een zwaardere of minder bemande sloep.
Op een bepaald moment begon Stephanie te fluisteren dat we naar standje 8 moesten gaan en dat we de sloep voor ons gingen inhalen. Het leek als of er een pact met ons allemaal gesloten werd, we werden nog meer een éénheid in de boot en de snelheid nam toe. Voordat we het wisten waren we gepasseerd op een hele rustige, maar zeer krachtige manier. Niks geen getier en opzwepende aanmoedigingen, gewoon heel bedeesd full power!

Beetje riementik gedaan. Kon niet anders en er werd door zowel ons als de andere sloep zo snel mogelijk weer ruimte gemaakt.
Op een gegeven moment zaten we tussen 2 sloepen in wat lekker krap was, maar wij maakten de meeste snelheid en lieten de anderen achter ons. 

En dan nog het de strijd bij de laatste brug vlak voor de finish…voor de brug moeten we een beetje inhouden omdat er meer sloepen voor ons waren, de snelheid onder de brug al opgevoerd en daarna wilden we full power gaan. De boot vlak voor ons maakte geen ruimte en dat maakte Stephanie hem ook goed duidelijk en ging er mooi stuurboord langs, dat was de enige keus die er was en maar goed ook. Nu konden we op standje 10 vol naar de finish. 

Wat een eerste wedstrijd…met Anne en Nadine dus op slag, Machteld en Mariska op bankje 2, Annekatrien en Tineke op bankje 3 en Sam en Debby op bankje 4. 

De boot over gegeven aan de mannen en wij lekker na zitten, genieten in het zonnetje, van een drankje en de nodige zouten en suikers ingenomen.
Het eruit traileren ging ook weer prima. De heren hebben hem erop gezet. 

Toen volgde er wat spraakverwarring tussen blijven, even blijven en op tijd naar huis, wat er toe leidde dat alle 3 de varianten zijn uitgevoerd. 

Gelukkig waren en ook wat blijvers want tot onze grote verrassing ZIJN WE EERSTE GEWORDEN BIJ DE DAMES 1. Wat een prestatie!! Weer een paashaas in ons bezit! En 4e overall van de 34 dames sloepen.
Een beter begin van het wedstrijd seizoen kun je niet hebben. Dit belooft nog wat!!