Door: Biem Onderwater

Een week na Zwartewaterrace was het alweer tijd om de volgende wedstrijd te roeien, de Slag om Makkum. De meesten kwamen op eigen gelegenheid naar een parkeerplaats vlakbij de start in Makkum waar we een kop koffie kregen van de organisatie. Ondertussen hebben Paul, Debby en Samantha de Boekanier gekraand op een andere locatie in Makkum waarna ze naar de start gesleept werden. Voor het vervoer van de trailer en sloep hadden we deze week een hele mooie pick-up truck van Prommenz ter beschikking gesteld gekregen, waarvoor dank!

Vandaag was de opstelling als volgt: Stuurman Peter, slagroeiers Anne en Biem, tweede doft Samantha en Debby, derde doft Brian en Mariska en in de boeg Robin en Wilco.

Vlak voor de start mocht de rest van het team pas het terrein op om in te stappen echter kon dit pas 5 minuten voor de start. Ook de LA Buma die ook in onze start zat had dit probleem waardoor onze start 5 minuten later zou zijn. Toen iedereen op z’n plekje zat en snel z’n voetenbankje zo goed als mogelijk had versteld, zijn we naar de start geroeid en bijna meteen gestart voor de wedstrijd van 15,5km over het IJsselmeer.

De LA Buma was nog niet klaar dus die is uiteindelijk nog later gestart. Nu was het alleen de Boekanier en de Steenbok die startten. De Steenbok liep direct op ons uit en die hebben wij de rest van de race niet meer teruggezien.

Het parcours was een soort gekke klerenhanger: Na het havenhoofd stuurboord uit richting Kornwerderzand, vervolgens een scherpe bocht het IJsselmeer op om na drie andere boeien weer uit te komen bij het havenhoofd.

De wedstrijd zelf was niet noemenswaardig spannend, bijna de hele race alleen geroeid terwijl we alleen ingehaald zijn door de Fjoer Fûgel en de Azorean High. Zelf hebben we in de laatste kilometer de Eucalypta ingehaald, iets wat onmogelijk leek omdat ze na het ronden van de verste boei nog dik 500 meter voor ons lagen.
We hebben wel lekker gestoeid met de deining en de golven die er stonden, het was dus een kleine uitdaging om mooi gelijk te blijven roeien wat overigens goed is gelukt. Uiteindelijk zijn we 19de van de 24 sloepen geworden wat eerlijk gezegd wel een beetje tegenvalt.

Na de finish zijn we weer zo snel mogelijk uitgestapt en naar de kraan gesleept (wel nog even de finishboei meegepakt omdat de sleepboot niet achterom keek en ons vol door het finishveld heen sleepte. Daarna hebben we redelijk snel kunnen kranen.

Vervolgens zijn we met z’n allen verzameld op de parkeerplaats en hebben we daar nagepraat en heerlijke pasta gegeten die klaargemaakt was door Samantha.

Zie onze Facebook pagina voor foto’s
Zie ons YouTube kanaal voor de film