De tweede afspraak van ons wedstrijdseizoen was in Utrecht, voor de Utrechtse grachtenrace RonDom.

In tegenstelling tot vorige week in Weesp, was er vandaag voor de volledige dag prachtig weer voorspeld. De Zeeschuimer werd al rond 9u30 met de kraan te water gelaten. De start was voorzien om 11u. Behalve het team van vandaag, bestaande uit: Peter, Willem, Biem, Dick, Ronnie, Wilco, Jurgen en de twee Martijns, waren er ook supporters op een ontieglijk vroeg uur opgestaan om op tijd in Utrecht aan te komen. De vereniging werd ook nog eens vertegenwoordigd door Debby, Mariska en Sjoerd die meeroeiden met andere teams.

De Zeeschuimer kreeg startnummer 2, hetgeen betekent dat we samen startten met L8. De L8 is een gelijkaardige zeegsloep. Het beloofde dus een goede krachtmeting te worden. Om stipt 11u werd de wedstrijd op gang geschoten met musketten. Beide sloepen hadden een vlammende start. We kwamen al snel in het zog van de L8 terecht door te starten in de buitenbocht. Door de aard van het parcours werd inhalen voor de grachten zeer moeilijk. L8 liep nooit ver op ons uit. We konden hun stuurman steeds horen tellen.

De Utrechtse grachten zijn even idyllisch als smal. Het inschatten of we al roeiend onder een brug door konden is een ware kunst. De toeristen die een kajak hadden gehuurd werden vakkundig weg geschreeuwd. We verloren kostbare seconden aan een rondvaartboot die aan het manoeuvreren was. De Zeeschuimer lag even volledig stil in het water. Verder liet een klein foutje ons toe een houten paal wat van dichterbij te bekijken. Onze tumultueuze passage in het tweede deel van de grachten, betekende dat de tijd die meetelt voor de grachtencup niet top was. Op dat moment was de L8 ook al ongeveer 50m uitgelopen. Onze supporters bleven er echter in geloven! Hun aanmoedigingen hielpen ons om de achterstand ingehaald te hebben voor het laatste deel van de wedstrijd.

In het laatste deel van de wedstrijd lagen er mogelijkheden tot inhalen. Het gas werd open gedraaid en meter per meter gingen we voorbij de L8! Volledig leegroeien was de boodschap. Onze demarrage was zodanig dat we bleven uitlopen. De Zeeschuimer kwam als eerste over de finish, een ware adrenalineboost! Eigenlijk was de wedstrijd voor ons niet lang genoeg om verder te kunnen uitlopen.

Door het aangename weer smaakten de biertjes na de finish des te meer. De sloep kon uit het water gehaald worden na de start van de tweede reeks. Alles was dus al vertrekkensklaar terwijl we op de prijsuitreiking wachtten. Jammer genoeg werden we niet vermeld door de overigens uitstekende organisatie. Net voor vertrek richting De Haukes konden we de volledige uitslag bekijken. We zijn derde geworden in het algemeen klassement met een gemiddeld vermogen van 79,11W! Dit is echt wel een hoopgevende prestatie aangezien de roeiers toch een paar keer hebben moeten inhouden toen we achter de L8 roeiden zonder inhaalmogelijkheid. Mariska, Sjoerd en Debby leverden ook uitstekende prestaties als gastroeiers bij de andere teams. De RonDom Utrecht 2023 was voor ons team kort samengevat even leuk als leerrijk. Volgende week zullen we opnieuw op de afspraak zijn bij de Slag om de Zaan.