MPM31, oftewel de 31ste editie van het sloeproeievenement Muiden Pampus Muiden en tevens ook de laatste wedstrijd van het seizoen 2023 was dit jaar op 4 en 5 november. Voor onze vereniging was dit de 4de keer dat we mee mochten doen en dit jaar werd de Vrijbuiter daarvoor gebruikt.

Aangezien er verder geen prijzen of klassementen voor ons meer te halen vielen en het voor sommige een mooie kennismaking is om een wedstrijd te roeien, hebben we zoveel mogelijk leden enthousiast gemaakt. In totaal zijn er 20 leden afgereisd naar Muiden om mee te doen in 1 of meerdere wedstrijden. 12 leden besloten om voor het volledige MPM gevoel te gaan en hebben het weekend van vrijdag tot zondag in de haven van Muiden doorgebracht op een slaapboot van de bruine vloot. 10 leden mochten de Kaat Mossel delen samen met het team Saense Kat uit Zaandam. De 2 andere leden hadden een plekje gevonden bij het team Mare Australis en bij het team Schone Waardin.

Vrijdag avond werd de aantocht ingezet en na een tijdje wachten in de rij voor de kraan, lag de sloep in het water en konden de hutten op de boot ingenomen worden. Het was al snel gezellig op de boot en met een paar biertjes en de standaard MPM muziek wed het weekend ingeluid. Om het gevoel compleet te maken werd er natuurlijk een bezoekje gebracht aan het café Ome Ko waar vele andere teams en bekenden begroet werden. Om te zorgen dat iedereen fit bleef en niet te dronken, werd er door Nadine op semi professionele wijze ongezien koffie rond gebracht. Toen haar dienst er op zat en Jurgen het overnam bleken zijn barista kwaliteiten van iets minder professionele aard en viel meteen door de mand en werd vriendelijk verzocht om maar even buiten te gaan kijken. Het was ondertussen ook wel een mooie tijd om weer op de boot te kijken en de koolhydraten aan te vullen door middel van gebakken eieren door Tim en daarna een welverdiende nachtrust.

Zaterdagochtend 11:30 was de start van de eerste wedstrijd. Nadat we de sloep door de sluis hadden gehaald (dit jaar wel op tijd) werd het dames team aangemoedigd bij uitvaren en binnenkomst en begonnen de zenuwen hier en daar te groeien. De bezetting van de eerste wedstrijd was Henry, Jordy, Sam, Naomi, Jurgen, Wilco, Anne en Dick, onder aanvoering van onze stuurvrouw Stephanie. Er stond een stevig windje en de golven probeerde dit team van slag te brengen, maar dat is ze niet gelukt. In 57minuten 21seconden werd het rondje voltooid, dit gaf ons een 16de plek in ons klassement. Nu even pannenkoeken eten op de boot en dan kon het 2de team zich klaar maken voor hetzelfde rondje (zo dachten we…)

Voor het tweede rondje werd er een grote wissel gemaakt en hadden we weer verse energie en spierkracht in de sloep. Henry, Ralph, Willem, Stephanie, Stan, Machteld, Ronnie en Biem mochten deze klus klaren onder leiding van Peter die hiermee ook meteen zijn stuur carrière compleet maakte en dit zijn afscheidswedstrijd zou worden als vaste stuurman bij onze verenging. Om Peter van de wijs te brengen in zijn laatste wedstrijd, werd besloten door de organisatie dat Pampus andersom gerond moest worden. Het kan ook te maken hebben gehad met de wind, dat laten we in het midden. Voor de start hoorden we van de dames teams die net terug keerden, dat de wind steviger was gaan waaien en ook wel iets meer golven. Maar onder het soms wat pessimistische aanmoedigen van de stuurman werd ook dit rondje tegen de klok in gerond en de wedstrijd voltooid. Omdat de startvolgorde bij beide wedstrijden hetzelfde is en we nu meer sloepen voor waren gebleven, hadden we meteen een goed gevoel nadat we de tijd wisten van 56minuten 32seconden, dit gaf ons een 6de plek in ons klassement voor deze wedstijd en tot nu toe een 12de plek in het klassement voor dit weekend. 

Nu een welverdiend biertje en bord pasta dat door Wilco werd bereid op de boot. Alle leden die alleen voor deze dag waren afgereisd naar Muiden werden bedankt en gingen terug naar huis, terwijl de rest van de groep zich naar de feesttent verplaatste voor nog maar een biertje. Ik ga verder geen omschrijving doen van een feest in een feesttent tijdens MPM, dit moet je gewoon mee maken. Ook werd deze avond weer traditioneel afgesloten met eieren en nog meer bier op de boot.

Zondagochtend werd er weer verse spierkracht ingevlogen voor de laatste wedstrijd en had Jeannette de doop van haar eerste wedstrijd om te sturen. Mathijs, Raymond, Sam, Esther, Jordi, Ronnie, Anne en Naomi mochten de afsluiter roeien en dit beloofde een kletsnatte afsluiter te worden met typisch MPM weer en regen vlak voor de start. Wachtend achter de startlijn lagen alle sloepen met roeiers onder paraplus en poncho’s te wachten. Maar wacht eens, wat voor geheimwapen trekt de Vrijbuiter onder het dek vandaan? Hoppa daar werd het meterslange bouwzeil onder het dek vandaan getrokken en zat iedereen droog. Af en toe even eronder vandaan spieken of we niet al moesten starten, maar dit ging allemaal volgens plan. Pampus moest weer in de originele richting gerond worden en al snel bleek dat de weersomstandigheden naast de regen, verbeterd waren, minder wind en veel minder golven. Heerlijk roeiend en onder aanmoediging van Jeannette als stuurvouw met kreten als ‘als je niet wilt hangen, dan moet je maar op touwtjespringen gaan’ deed iedereen zijn best om nu weer een goede prestatie neer te zetten en dat lukte in een tijd van 55minuten en gaf ons weer een 16de plek. Met deze prestatie hebben we onze 12deplek in het klassement H2 over het hele weekend vast kunnen houden en dit is een prima prestatie van ons gemengde mix team in een klassement van 41 heren sloepen en een verbetering ten opzichte van het voorgaande jaar. 

Naast onze prestatie was ook de organisatie omtrent het kranen verbeterd en al snel na de wedstrijd stond de sloep weer op de trailer, klaar om terug te gaan naar huis voor een welverdiende onderhoudsbeurt na dit seizoen. Alle leden bedankt voor de inzet. Witkamp weer bedankt voor het ter beschikkingstellen van hun bus. Grote dank voor de Kaat Mossel en Saense Kat voor alle gastvriendelijkheid. Op naar MPM32.