Geschreven door: Yvonne Fokkens

In Deventer bijten we op de rivier Gelderse IJssel het spits af. We hebben veel zin in deze uitdagende wedstrijd met verschillende elementen. Het water staat bekend om zijn stevige stromingen en vele kribben. Daarnaast is er een sprint van brug tot brug, met daarbij de opmerking “als je die binnen 5 min afrond krijg je eervolle vermelding”. 

Het was een flink stuk rijden en we vertrokken 8.30u vanuit de Haukes met twee busjes. Bepakt met de Zeeschuimer, kussentjes, eten, drinken, en onszelf, kwamen we mooi op tijd aan bij de haven waar we om 11.14u konden kranen. 

Alvast in de rij stonden we zo goed als vooraan. Eenmaal aan de beurt… Wilde de bus niet starten! We stonden stil en de bus gaf geen reactie. Binnen een paar minuten stonden er een klein trekkertje naast de trailer om alvast de Zeeschuimer naar de kraan te rijden. Het plan; samen de bus de berm induwen. 

Door de snelle reactie van Stephanie, was de bus toch zo weer aan de praat! Blijkbaar was er een extra éxtra startbeveiliging. 

We zaten nog even lekker buiten, goed en genoeg eten en heerlijk krentenbrood ter voorbereiding! Daarnaast natuurlijk de nodige zenuwplasjes… Iedereen kent het wel.. 

De stuurvrouw heeft duidelijke instructies gekregen tijdens het palaver. Gezien het water zo hoog stond, was de vlak aflopende kant niet te zien. Daarom was het verstandig 4 meter afstand te houden met de waterkant. Vast komen te zitten wilden we natuurlijk niet. 

We maakten een flitsende start om 12.33u, als nummer 6! 

Net de haven uit… Daar gingen we! Tegen de wind in, van krib naar krib. De stuurvrouw stuurde de Zeeschuimer behendig langs de zijkant. Als roeiers was erg goed te merken wanneer we voordeel van de stroming in de kribben hadden en wanneer we er echt hard aan moesten trekken.

Krib in en uit, riem in en uit, adem in en uit.. 

Het was handig aftellen door de drie bruggen waar we onderdoor moesten. Net voorbij de laatste brug kwamen we bij het keerpunt aan. De terugweg was recht toe recht aan, wind mee! We gingen als een speer met een mooie lange slag! 

Tussen 2 bruggen was het extra wedstrijd element ingebouwd. En wat gingen we snel! De supporterde toekijkers aan de waterkant hielpen om nog een tandje bij te zetten. 

De stuurvrouw berekende of het sneller zou zijn om met 6 roeiers te roeien en om en om 20 slagen rust te houden. Het maakte in snelheid nagenoeg niet uit, voorkeur ging er wel naar uit. Zelf kon ik goed merken dat ik daardoor meer kon geven tijdens het roeien.

En dan de eindsprint, hieronder te zien! Een klassieke ‘jankend over de finish’!

Na de wedstrijd wilden we meteen kranen. Het was helaas niet de bedoeling dat alle sloepen op de trailer geparkeerd stonden, en we werden geadviseerd eerst terug naar de haven te gaan.

Bij de bus het welverdiende biertje en hebben we even wat anders aangetrokken. We zagen meerdere sloepen geparkeerd op de trailer en kozen er toch voor om te kranen. Dit had even wat voeten in de aarde. Door de heftige wind kwamen we bijna niet meer de haven uit en bleven we stevig tegen de steiger gewaaid. 

Maar al met al hadden we mazzel met het weer, want net na het kranen, trok het helemaal dicht en begon het te druppelen. Tijd om naar binnen te gaan dus. 

Met onze shared dining, hadden we alles goed voor elkaar! Quiche, pastasalade, wrapjes, alles op tafel om maar uit te kiezen. 

Daarnaast.. WONNEN WE DE EERSTE PRIJS MET DE SPRINT!! 

Het was weer een TOPDAG!!

Op naar de volgende!