Door: Dick Borst

Het doel van team ‘Schuimkoppen’ in ons eerste jaar als klassementsroeiers voor het NK sloeproeien is om zo veel mogelijk wedstrijden te roeien. Daarmee hopen we voldoende punten te behalen om in aanmerking te komen voor een wildcard voor de Harlingen-Terschelling roeirace in 2020. De KAAGRACE op zaterdag 8 juni jl. was onze volgende stap naar dit doel.

Net zoals de 1e race van het jaar, Vechten op de Vecht, heeft de Kaagrace een aparte dames- en herenstart zodat er op 1 wedstrijddag in 1 sloep door zowel dames als heren geroeid kan worden. Dus voor de verandering konden we uitslapen; onze start was pas om 14u. Nadat op de smalle Zijldijk in Warmond de sloep was gekraand konden we met het pontje naar de overkant van het water. De Kaagrace start namelijk bij de Sociëteit van KWV de Kaag en de monumentale starttoren die gelegen zijn op een schiereiland langs de Kagerplassen.

Omdat de Kaagrace gelijk viel met Julianapop en we dus wat moeite hadden om de sloep vol te krijgen, begonnen we met een –flink– gewijzigde bezetting aan de race. Vijf roeiers van ons eigen team en 3 ‘inleners’ of roei-zzp’ers, en Dick aan het roer. Voordat Dick bij KVNH kwam roeien was hij lid van KWV de Kaag en heeft hij 8 jaar op de Kagerplassen geroeid. Dus omdat het voor hem bekend water is mocht onze vaste stuur Molly een vrije dag 🙂

Foto door Marjan Schavemaker

In de dagen voor de Kaagrace kwam er behoorlijk wat water uit de lucht, maar gelukkig bleef het voor onze dame en heren droog tijdens de race. Voor de Kaagsociëteit is breed water, dus er wordt gestart met 10 (!) sloepen tegelijkertijd, in een zgn. omgekeerde startvolgorde (snelle sloepen eerst). Tijdens het eerste deel van de race was er een behoorlijke strijd tussen de Boekanier en de Caatje van Warmond van Dick zijn oude vereniging. Het lagere gewicht van de Caatje – een Kromhout whaler is 300kg lichter dan onze Boekanier – gaf uiteindelijk de doorslag in het voordeel van de Kaag.

Foto door Marjan Schavemaker

Ondanks die kleine tegenslag konden we goed bijblijven met de andere boten uit onze startgroep waardoor er voortdurend strijdwas op het water. En strijd is goed voor een beter resultaat.

De route van de Kaagrace was dit jaar iets verlegd waardoor de race dit jaar een lengte had van 15km. Door de bijzondere route op de Kagerplassen (incl. een kruising in de race-route!) kwamen we na ca. 11 km langs de Kaagsociëteit, waarna we nog een 1 groot eiland stuurboord om moesten ronden. Dat laatste stuk van de race was pittig zwaar omdat het o.a. door een beschutte sloot ging waar weinig wind was. Ook kwam na ruim anderhalf uur de man met de hamer wat slachtoffers maken in de sloep. Door de aanmoedigingen van Dick en de nette gelijke slag kwamen we na 1u44m over de finish, wat goed bleek voor een 34e plaats in het Heren klassement, van de 48 ingeschreven herenteams. Onze tijd had zich vertaald in een geroeid vermogen van 61,8 Watt, een prima resultaat gezien onze gelegenheidsbezetting!

Na de race duurde het even voordat we gekraand konden worden. Bij gebrek aan een koelbox met een finish-biertje (wie regelt dat de volgende keer?!) was er daardoor wel voldoende tijd voor Bouke en Dick om een biertje bij de Soos te halen. Toen de sloep op de trailer stond en het hele team kon genieten van een welverdiend biertje brak het zonnetje door en werd het erg aangenaam op het grasveld voor de Kaagsociëteit. 

Check V ! Weer een ervaring rijker en opnieuw een sloeproeirace afgevinkt van ons lijstje!

Klik hier om naar het fotoalbum op Facebook te gaan.