Door: Jürgen de Koning

Dit jaar we niet uitgenodigd om Harlingen Terschelling te roeien, het HT nummer van de Boekanier is inactief en zijn ons uiterste best aan doen om hoog op de wachtlijst te komen zodat we snel weer een actief HT nummer krijgen.

Om toch wat van de sfeer van de HT mee te krijgen hebben we besloten om toch naar het eiland te gaan, de HT als toeschouwer mee te maken en een dag later de Sagitta te zeilen. De Sagitta is een zeilwedstrijd voor sloepen die bij eerdere edities meerdere malen is gewonnen door onze sloep met haar oude bemanning.

Enkele van onze leden hebben wel een plaats in een roeisloep weten te bemachtigen, Biem en Debby roeiden in de Aquarel, Willem in de Haal an Antje en Dick in het Oude Dock.

Omdat we de HT niet roeiden moesten we de Boekanier op een andere manier op Terschelling zien te krijgen, na contact met de organisatie kregen we het nummer van Albert Idzinga van de Stichting Varia Nova. Albert wilde ons graag helpen, hij moest toch met de Varia Nova, een Deense kustvaarder uit 1958, die kant op want hij zou zelf met zijn eigen sloepjes de wedstrijd ook gaan varen. Op donderdag bracht Robert de Boekanier in Franeker, waar Albert haar aan dek zette, op vrijdag meerde hij aan in Harlingen waar ik aan boord ben gegaan. Samen met zijn bemanning zijn we met het schip de HT achterna gevaren. Voor het binnenvaren van de haven kregen wij van de havendienst door dat het nog wel een paar uur zou duren voor er plek was voor de Varia Nova, om de tijd te doden hebben toen maar vast de route van de Sagitta gevaren, zodat we allemaal vast op de hoogte waren van het te varen parcours.

Nadat we de haven in konden hebben we de sloepen van het dek afgeladen en klaargemaakt, daarna naar het palaver voor de laatste belangrijke informatie om op zaterdag de wedstrijd te kunnen zeilen.

Gewapend met de zeekaart en GPS stapten zaterdagochtend Marco Schoone (gelegenheidsstuurman), Robert, Jos en ik in de Boekanier, uitgezwaaid door Mats en Biem voeren we richting de start. Het eerste stuk voeren we voor de wind naar het keerpunt, na het keerpunt tegenwind en dus terug kruisen. Kijkend naar de andere deelnemende sloepen kregen we de indruk dat we er goed bij moesten zitten. We konden scherp varen waarbij de sloep telkens net geen water schepte. Terwijl Robert de GPS in de gaten hield voeren we op een overwinning af. Echter werden alle zandbanken nog niet door de satellieten opgemerkt, dus toen Robert zei dat we nog wel een kilometer door konden, liepen we terstond vast. Na enige minuten wrikken kwamen we los en konden we de tocht voortzetten. Zeilend voeren we de haven van Terschelling binnen. Even later volgden de meeste andere sloepen ook. Na de koffie met gebak aan boord van de Varia Nova, volgde de prijsuitreiking in de jachthaven van Terschelling. Na geruime tijd in spanning te hebben gezeten volgde de uitslag. We werden vijfde achter de drie sloepjes van Albert en de Heemskerck.

De Boekanier en de sloepjes van Albert werden weer aan dek gehesen, waarna we een heerlijke middag op Terschelling hebben gehad. ’s Avonds in de feesttent ging het dak er van af. Onze roeier Dick roeide dit jaar zijn vijfentwintigste HT en werd naar voren geroepen om daar een onderscheiding voor in ontvangst te nemen. Na diverse biertjes, keerden Mats Biem en ik terug naar ons vakantiehuisje voor een korte nachtrust, om op zondag weer huiswaarts te keren.

Het was een prachtig weekend en het smaakt naar meer, we hopen op de wildcard volgend jaar, zodat we de HT kunnen roeien en de Sagitta kunnen zeilen!

Klik hier om naar het fotoalbum op Facebook te gaan.