Door: Willem Wijman

’s Ochtends was het vroeg opstaan voor de roeiers. Ditmaal was het de beurt om naar Culemborg te gaan om daar op de Lek te roeien. Geen van de roeiers van de Boekanier die meededen hadden deze wedstrijd al eens eerder gevaren, alleen de stuurman Peter had ervaring met de wedstrijd. Aangekomen in Culemborg hebben de vrijwilligers de sloep te water gelaten met behulp van een kraan. In de haven werden de boten naar hun plaats gesleept door een aantal motorbootjes. Eenmaal op de juiste plaats aangekomen is de sloep vastgelegd.

De eerste wedstrijd begon om 11:00 uur met een te overbruggen afstand van 11,4 Km. Als 17e mochten we van start gaan, tegelijk met de Leitsagher. Toen het startschot luide begon de tocht. De Leitsagher leek gelijk weg te lopen van de boekanier, maar al gauw begonnen we op ze in te lopen. Uiteindelijk hebben we de Leitsagher in weten te halen, de stuurman Peter coachte ons met volle overtuiging dichter naar de rest van de sloepen die voor ons voeren. Voor het eerst in een wedstrijd maakte we meer gebruik van een gps om terug te koppelen of er snel genoeg gevaren werd, hierdoor was het makkelijker voor de stuurman om aan te geven wanneer er aangezet moest worden of wanneer het constant moest blijven. Op het moment dat we bij het keerpunt aan kwamen op de helft van de race zat de Leitsagher nog vlak achter ons, een stukje na het keren hebben zij ons dan ook weer terug in gehaald. Op de terug weg merkten de roeiers dat er veel stroming stond waardoor de sloep moeilijker vooruit kwam, dankzij de stuurkunsten van de stuurman is het effect hiervan geminimaliseerd. Toen we bij de bocht aan kwamen hebben we de Leitsagher weer terug gepakt in de binnenbocht, dit leidde tot contact tussen de riemen van beide boten. Doordat onze stuurboord zijde zich niet liet kennen konden wij door roeien en moest de concurrent een aantal slagen wachten waardoor wij onze plek weer terug konden pakken. Uiteindelijk kwamen we bij de laatste twee kilometer van de wedstrijd, vanaf dit moment werd de stroming minder en zijn we daarom aan gaan zetten om in de 9 km/u te blijven roeien. Vlak voor het einde werd er een eindsprint ingezet tot het verlossende geluid van het passeren van de finishlijn. Aangekomen in de jachthaven zijn we geleidelijk aan een lig plek gaan zoeken om de boot aan te meren.

Op het moment dat de sloep weer in de haven lag begon het enorm hard te regenen. Snel zijn we met z’n allen naar de tent gegaan waar er nasi met saté gehaald kon worden. Het eten was hartstikke goed geregeld. Na de maaltijd was er nog genoeg tijd om op krachten te komen voordat de tweede wedstrijd zou gaan beginnen.

Race 2

De tweede wedstrijd begon om 14:00 met een afstand van 4,3 km. Het weer was op dit moment weer een beetje bijgetrokken. De startopstelling was hetzelfde als de eerste wedstrijd. Dit keer liepen wij uit op de Leitsagher nadat we gestart waren. Een korte maar intensieve race volgde, met als verste punt de bocht van de rivier. Deze keer werden er veel minder sloepen in gehaald omdat iedereen minder energie hoefde te sparen en alles kon geven. Richting de finish begon de Leitsagher weer op ons in te lopen en uiteindelijk hebben ze ons nog net in kunnen halen. Nadat we over de streep waren gekomen hebben we de boot aan de kant gelegd en hebben we met elkaar wat gedronken.

Later op de middag vond de prijsuitreiking plaats. De boekanier doet mee in de Heren Klasse 1. De eerste race van 11,4 km is in 1 uur 16 minuten en 58 seconde geroeid wat goed was voor een wattage van 67,98 Watt en daarmee een 5e plek. De tweede race van 4,3 km is in 27 minuten en 51 seconde geroeid wat goed was voor een wattage van 80,12 Watt en een 4e plek. Al met al is er een geweldig resultaat neer gezet door het team.

Klik hier om naar het foto album op Facebook te gaan.