9 oktober 2021 het is zover de 34e editie van de Grachtenrace Amsterdam. Zoals de naam al doet vermoeden is het een race door de grachten van Amsterdam waar vooral de plek in het deelnemersveld belangrijk is voordat de grachten bereikt worden. De Grachtenrace is een spannende race waar veel wordt verwacht van de roeiers en stuurman, de bochten en bruggen op de Amsterdamse grachten maken dit een technisch spannende race.

Zaterdagochtend vertrek uit Julianadorp, toch een gezonde spanning want deze wedstrijd is toch wel de zwaarste van dit seizoen, 25.5km door Amsterdam. Er wordt gestart bij het Olympisch Stadion waar alles zoals altijd weer top geregeld is. Het weer zit mee, stralend zonnetje maar niet te warm. Ook zijn er supporters meegereisd om ons aan te moedigen. De route die wordt geroeid is perfect om op de fiets ons te volgen en wat gelijk wordt gecombineerd met een leuk dagje centrum.

De route loopt via het Amstelkanaal, de Amstel, Singelgracht, Entrepot haven, stuk ij, bij het CS de nieuwe vaart op, plantage Muidergracht, Herengracht, Keizersgracht, Singelgracht, Boerenwetering en terug naar het Olympisch Stadion.

Tegen de middag worden wij verwacht aan de start, daar liggen we dan dobberend wachtend op het startsein. Ondertussen zijn de meegereisde supporters ons aan het aanmoedigen! Er wordt wat heen en weer geroepen tussen de sloepen en de wedstrijdleiding om de tijd te doden maar het komt bij de roeiers allemaal niet meer binnen.

START… daar gaan we.

We voelen het gelijk dit gaat lekker, ook zien we al snel dat de afstand tussen de sloepen voor ons snel kleiner wordt. Stuurman Peter houdt ons op de hoogte wat de afstand is tussen de sloepen voor ons, dit geeft energie. Als hij dit niet doet dan geeft hij ons Mindfulness les en tevens is hij een goede reisleider want hij kent na al die jaren de grachten op zijn duimpje. Peter stopt niet met praten en voordat we het weten hebben we de eerste sloepen te pakken, op naar de volgende.. Naarmate we dichter bij het ij komen wordt ook de verkeersdrukte groter, dit wordt allemaal goed opgelost en krijgen medewerking van de overige vaart.. Dit gaat lekker… Voor het CS hebben we al meerdere sloepen ingehaald maar twee langzamere sloepen voor ons hebben we net niet te pakken voordat we onder het spoor door moeten, shit dit wordt een strijd op de smalle grachten. Er wordt besloten om deze sloepen onder het spoor voorbij te lopen door het verkeerde gat van de brug te nemen, wat een actie, we hebben ze. Deze actie wordt helaas door de wedstrijdleiding gezien als afsnijden waardoor we strafpunten hebben gekregen maar het gevoel was er niet minder om.

We lagen perfect in slag. Het rendement is 100%. Peter was trots!

Nu de grachten in, niemand voor ons?! Dat roeit lekker, bruggetjes, tunnels smalle grachten alles wordt netjes gestuurd en ook langs de grachten is de sfeer goed. Op elke hoek worden we aangemoedigd, “deze is voor jullie” zegt Peter steeds met een glimlach van oor tot oor.  Wij zijn zonder dat we het weten waarschijnlijk een bekendheid op Insta, FB en Tik-Tok in verschillende landen. Overal werden foto’s en video’s van ons gemaakt, langs de kant maar ook de rondvaartboten lieten ons graag passeren zodat de toeristen op de eerste rang zaten toen we met een speling van 5 a 10 cm met de riemen langs hun telefoontje of camera scheerde.

De komende brug is wel erg laag. Voor de zekerheid haalt Henry de tracker/startnummer van de boot af.

Nu de grachten zijn geroeid is het tijd voor de weg terug naar het Olympisch Stadion, het laatste stukje hoor ik nog… dat zijn dan nog 5 kilometers, tja stukje. Maar deze gaan ook nog goed, en de sluis bij de Finish komt in zicht.. dit is echt het laatste stukje.. nog even aanzetten en KLAAR, de 34e editie is geroeid. Mooie prestatie en iedereen heeft genoten! De organisatie bedankt voor deze fantastische dag en wij gaan inpakken en terug naar de Noordkop. De sloep moet weer in het water want de zondag wordt er gewoon weer getraind.

Het is nog amper te geloven maar we hebben het weer gehaald! Laat de spierpijn maar komen.