Door: Ronnie Vrieling

24 km binnen de 3 uur afleggen was de doelstelling die al tijden van tevoren was gezet. Maar hoe is dat? 24 km door de grachten heen?
Aan de voorbereiding kon het niet liggen, de Whatsapp groep werd weer opgezet, vergaderingen ingepland en notulen werden gemaakt en verstuurd.

De trainingen werden afgestemd op Amsterdam, Brian nam de tijd om 2 woensdagen even op en neer vanuit Groningen te komen zodat we met het complete team konden trainen, helaas de laatste training maar 20 min op het water, vanwege opkomende bliksem (excuses van Zeus), maar we waren er klaar voor.

De meesten van de teamleden kwamen met het openbaar vervoer naar Amsterdam en de groupies waren met hun mee afgereisd voor deze spannende dag. Paul nam de eer om samen met Jurgen de sloep naar Amsterdam te rijden en we hadden niet anders verwacht, maar deze stonden dus ook als eerste van meer dan 100 sloepen onder de kraan, bijna een half uur voordat de rest een keer aan kwam.
Onder het toeziend oog van onze eigen Biem (ook undercover groupie) werd de sloep het water in gehesen en konden de sloep en het water van de Amsterdamse grachten aan elkaar wennen.
Toen ook de laatste teamleden aangekomen waren, was de “Boekanier” en team “Schuimkoppen” herenigt.

Voetenbankjes afstellen, kussentjes vast, eten uit de verpakking, doppen van flessen, de gezonde spanning was te voelen.
En zoals bij elke wedstrijd lag de Boekanier al ver voor aanvang starttijd te dobberen in de buurt van de startlijn, tikkie naar voren, strijken, bakboord slag, toch weer even vast gaan liggen, stuurboord strijken, kortom de welbekende spanning was weer goed te voelen.

11:29 gaan we van start, dat zijn alvast 7 minuten voor onze eigenlijke starttijd van 11:36 die we gewonnen hebben, oh nee, zo werkt het niet.
Het begin van het parcours is gelijk al heel technisch voor onze stuurman, vanwege leidingen die door het water lopen, gecombineerd met bruggen en palen. We vliegen erdoorheen. Ronnie controleert nog even of die paal wel vast staat door er met zijn riem tegen aan te klappen, maar hij staat goed vast. Wilco roeit ontspannen en de eerste grap is dan ook snel gemaakt.
En dan komen ook al snel de kreten van onze stuurman Peter naar voren. Elke brug die we met beide boorden konden roeien voelde als een overwinning. Op de Amstel had de Boomsluiter de eer om als eerste door ons te worden ingehaald.

Onze snelheid was hoog, heel hoog, misschien een beetje te hoog voor het begin, maar met zoveel aanmoedigingen op elke brug door onze groupies, ga je vanzelf harder.
En daar gingen we weer verder, “volle porrie” door de bochten en kilometer 6 werd afgelegd met een gemiddelde snelheid van 9.3 km/h. Oke, tikkie rustiger, we moeten nog 18 km. “Averij” is de volgende die door ons mag worden ingehaald, hier kwam wel wat kracht bij kijken om precies voor de brug erlangs te zijn, maar ook dat lukte ons. Toen werden we even te euforische en dachten we de “Huisman” wel even in te halen binnen 100 meter voor een brug, dat ging net niet.


Na een stuk achter hun aan gedobberd te hebben en onze krachten weer opgeladen waren, knalden we hier ook weer voorbij op “volle porrie”. Al snel kwamen we erachter dat we meer kracht verzetten als we allemaal mee telden tot 10 na een brug of tijdens een inhaalactie. En zo mochten dus ook de “Seahorse” en “El Flamingo II” door ons worden ingehaald in korte tijd, dit koste wel veel energie en de eerste keer “dood gaan” galmde door de sloep.

En toen gebeurde het, door de waterverplaatsing onder een brug van een rondvaartboot, schuurden we langs de zijkant van de brug en moesten Brian en Henry hun riem laten gaan. Goed besluit, goed geanticipeerd en al snel lagen de 2 reserve riemen in de dol en roeiden we weer als team. Piet werd vriendelijk gevraagd om de zorg over de achtergebleven riemen op zich te nemen en heeft dus ook gefietst door Amsterdam met de riemen die die had.
Het laatste stuk was aangebroken, meerdere malen was er al gezegd dat dit het zwaarste stuk was, maar gelukkig hadden we onze fans nog steeds op de fiets op elke brug staan, Sam, Anne, Jeannette, Paul en Piet volgden elke meter die we roeiden en hebben ons het laatste stuk erdoorheen geholpen.
Laatste 4 km nog even een wissel van Jurgen en reserve roeier Willem en zo roeiden we over de finish na 2 uur en 50 min. Wat een race, wat een dag, wat een team en 54,16 watt gemiddeld met een 54ste plek in het heren klassement van de 100 heren sloepen.

Klik hier om naar het fotoalbum te gaan.

Klik hier om naar de film te gaan.