Door: Mats Blaauboer

Zaterdagochtend, kwart over 6. De wekker gaat en snel springje uit je bed. Even wat ontbijten, jezelf klaar maken en voor de laatste keer je tas controleren voordat je in de auto springt en naar het trefpunt rijd. Racedagen in het sloeproeien zijn lange dagen maar vandaag beginnen we toch echt wel vroeg, we gaan namelijk naar Zwolle!

De Zwolse Grachtenrace begon in 2009 begon als de Peperbusrace en is nu, elf jaar later, uitgegroeid tot een evenement met ruim 600 deelnemers. Bekend in heel Zwolle en omstreken. Een dag waar duizenden bezoekers komen kijken naar een portspektakel en gelijk genieten van de prachtige binnenstad van Zwolle.

Iedereen was op eigen gelegenheid heen gereden. Vaak sta je bij een sloeproeievenement even te wachten totdat je aan de beurt bent om je sloep te water te laten of te ‘kranen’. In Zwolle liep alles zo gesmeerd dat nog maar net tijd hadden om de stop in de boot te schroeven voordat we te water werden gehezen! Gelukkig had de rest van het team ons snel gevonden, waarna we van de kraan locatie een kort stukje naar de Zwolse binnenstad konden roeien om een plekje te vinden voordat we mogen starten.

De roeiposities waren vooraf bekend. Op ‘slag’ Jos & Henry, op 2 Bouke en Jurgen, op 3 Mats en Robert, en in de boeg Debby en Robin. Allemaal onder leiding van onze vertrouwde stuurman Peter.  Voor de start konden we in de kleine kom van de binnenhaven nog even een paar baandjes warm roeien voordat het onze beurt was om te starten. Samen met de Fjoer Fûgel liggen we aan de startlijn. 8-7-6-5-4-3-2-1-START! Onder gejuich van het toegestroomde publiek starten we met een paar korte slagen om de sloep op snelheid te brengen om daarna snel over te gaan naar de langere slag. We zijn gestart!  

De start van de race.

Het parcours stuurt je vanaf je start tegen de klok in de Zwolse gracht op, wanneer je terugkomt in de binnenhaven stuur je voor de startlijn het zwarte water om na de Mastenbroekerbrug te keren en weer naar de binnenstad te roeien. In de sloep werd de doorkomsttijd gedeeld bij 8km, deze lag rond de 56 minuten en gaf ons moed voor de resterende 8km. Eenmaal terug in de binnenhaven moest het centrum nog worden gerond voordat we mochten finishen. Aan het begin van ons eerste rondje wisten we de eerste sloep in te halen en daarna volgden er nog een paar. In de laatste 6km werd sloeg de vermoeidheid toe en werd onze slag wat korter. Met de coaching van onze stuurman hebben onze gemiddelde snelheid weten vast te houden.

Na iets meer dan 15km zijn we uiteindelijk gefinished in 1:50:34 met een wattage van 57,14 en daar zijn we tevreden mee! Na de finish zijn we direct doorgeroeid naar de kraan waar een paar van ons nog even in het water zijn gesprongen om af te koelen.

Hoewel het zeer uitnodigend was om van de zon te genieten in het mooie Zwolle konden we helaas niet te lang blijven hangen met de rit terug naar de Kop van Noord-Holland voor de boeg. We kijken terug op een fantastisch evenement met een goede organisatie en zijn volgend jaar weer van de partij!

Klik hier op naar het fotoalbum op Facebook te gaan.