Het is weer zaterdag en tijd om een rondje te roeien. Vandaag wordt het een rondje door de grachten van Leeuwarden. Deze editie zijn we van de partij met 2 sloepen die gelijktijdig starten. Dit komt mooi uit want we kunnen nu de Zeeschuimer inzetten, buiten mededinging dat wel maar we kunnen nu eens zien of we een beetje kunnen meekomen.

We zijn toch erg benieuwd wat het gaat worden, hoe ze zal sturen? En wat wordt de eindtijd? Ja die eindtijd moet toch wel lukken onder de 2 uur?! Joost mag het weten maar laten we lekker fanatiek inzetten op een tijd van 01:55:00 voor een 19,3 km grachtenrace… echt? Ach ja we gaan het snel genoeg zien.

We mogen snel van start want we liggen als 4de aan de startlijn samen met een zustersloep de L8, een andere zeeg dus mooi vergelijkingsmateriaal. Nog een minuut zegt Peter, en dan gaan we jongens! 3.. 2.. 1.. Paf!! Het startschot klinkt en daar gaan we! Onze buren lopen op ons uit, maar het scheelt niet veel. Dat voelt al gelijk goed en zorgt voor meer motivatie om dit tempo vast te houden.

En zo zoeven we lekker door de grachten, wat loopt ze lekker. En ondertussen krijgen we niet van de stuurman de rondleiding maar Willem doet het, en ook nog met z’n rug in de vaarrichting. Het gaat lekker en voordat we het weten zijn we bezig met het rondje centrum. Mooi onder de verschillende bruggen door, langs de kant staan er voldoende toeschouwers die ons toejuichen. Een enkele visser zal een nieuw tuig moeten aanschaffen maar de overige watersporters gaven ons voldoende ruimte.

Dit jaar komen we vanuit het centrum weer op het kanaal waar we eerder ook roeide. Nu wij vroeg gestart zijn moeten we invoegen in het deelnemersveld wat later is gestart. Hoe je daar invoegt, daar zit een flinke dosis geluk in, je zal maar een langzamere sloep net voor je kop krijgen en een partijtje bumperkleven door de grachten moeten uitvoeren. Voor ons ziet het er goed uit en we duiken net voor een paar sloepen de gracht weer op en hebben vrij baan.

We zitten er lekker in en hebben onze startpositie aan kunnen houden, dit geeft de motivatie om er het laatste stuk vol voor te gaan. Eindelijk spreekt Peter de verlossende woorden; “we zitten nu bij het steigertje voor de haven van de Haukes” Dit betekent in algemeen beschaafd Amstelmeers dat we niet ver meer hoeven en dat we de eindstreep kunnen ruiken. De laatste brug wordt gepasseerd en de laatste sprint word ingezet, geef alles wat je hebt! En daar is de finish met een eindtijd van 01:56:04

Zo dat geeft een goed gevoel, we zaten er echt lekker in. Op naar de trailer en door naar de feesttent voor een drankje… En ze feesten nog lang en gelukkig!